2014. február 28., péntek

This is the end - Itt a vége



"Seth Rogen! Hogy van mindig? Maga minden filmjében ugyanazt a fickót játssza! A színészkedésre még nem gondolt?”

Vannak olyan szerencsések, akik bármibe nyúlnak, az rögtön arannyá válik. Na jó, ne túlozzunk, de tény ami tény, Seth Rogen elég nagy mázlista. ...és van tehetsége ahhoz, hogy hogyan ne vegye magát komolyan - s ezen ’mutatványát’ még rendkívül mókássá is tudja tenni a nagyérdemű számára.
Azzal együtt, hogy a This is the end tulajdonképpen a hollywoodi hedonista ’sztíló’ önreflexiója, és vegyült a filmbe jó nagy adag szarkazmus és önirónia is, összességében egy óriási nagy baromság, s mint ilyen, hihetetlenül mulatságos. 


Még mindig kurva vicces, amint Seth Rogen és Jay Baruchel együtt ’tépnek’ „szürke Gandalf nagy vízipipájának” közreműködésével, s Rogen elváltoztatott hangon azt mondja, hogy „Szervusz kicsi hobbit, egy ganja mind fölött!”. …és az ultraparaszt Danny McBride és James Franco közti feledhetetlen „faszverős” dialógot sem hiszem, hogy bárki megállná egy-két hangosabb nyerítés nélkül. Nem beszélve arról, hogy az Itt a vége az a film, amelyben végre Emma Watson – alias „mindenki hermiónéje” - puncija is központi szerepet játszhat, s amelyben a kokainista Michael Cera-t keresztüldöfi egy kurva nagy villanypózna, Jonah Hill-en pedig ördögűzést hajtanak végre.
…de már maga az alap sztori annyira abszurd és „merész”, hogy az valami „őrület”: a neves hollywoodi színész James Franco (James Franco) óriási „IHB” partit szervez. A bulin természetesen tiszteletét teszi a szakma krémje: itt van pl. Rihanna (Rihanna) akinek Michael Cera (Michael Cera) paskolja a fenekét kokainszippantás közben. Aztán… itt van még Jason Segel (Jason Segel), Paul Rudd (Paul Rudd), és a haláli jófej feka, Craig Robinson (Craig Robinson) is. Erre a partira hivatalos Seth Rogen (Seth Rogen) és Jay Baruchel (Jay Baruchel), akik kellő mennyiségű marihuána elfogyasztása után érkeznek a tett színhelyére. Az önfeledt szórakozás tehát folytatódik, míg nem Los Angeles városára hirtelen lesújt az apokalipszis.


Az, hogy a sztárok tulajdonképpen önmagukat alakítják, már egy csomó poént generál.
A hírek szerint a forgatás rettentő jó hangulatban zajlott, a színészek folyton egymást szívatták – hogy mivel, az jó kérdés… - és Seth Rogen – mert amellett, hogy játszik a filmben, rendezőként is debütál - hagyta, hogy minden szereplő szabadjára engedje képzeletét. Így a legkomikusabb jelenetek szinte egytől egyig a színészi improvizáció eredményei.
A sok pozitívum ellenére azért az is elmondható a This is the end-ről, hogy annyira „sűrű” (vagyis: totális, tömény marhaság), hogy sokakat biztosan el fog borzasztani. Megfelelő hangulat kell hozzá, annyi szent... Továbbá nem egy tipikus mozifilm - inkább az otthoni felhasználás során domborítja ki erényeit.
Ha még a megboldogult vhs-korszakot élnénk, tuti, hogy kultikus státuszba emelkedne – persze ez még így is bőven bekövetkezhet -, s a videó kölcsönzők közkedvelt portékájává válna a film.
„Backstreet’s back, alright!”

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése