2014. február 21., péntek

La prima cosa bella - Toszkán szépség


„Tudod, fantasztikus Anyád van. Nekem tönkretette az életemet… Ha eljönnél, hogy megismerd, esetleg tönkretehetné a tiédet is, sosem lehet tudni.” 

A film a 70-es években indul, s két párhuzamos idősíkot – jelen (mely valahová 2008-2009 köré „lőhető be”), és a jelenhez folyamatosan közelítő múlt kettősét – ’használva’ meséli el a Michelucci család történetét. Megismerhetünk egy kaotikus, széthúzó, majd aztán a bajban végül mégis inkább összetartó famíliát – amely elsőre különösnek tűnik, de mégis annyira hétköznapi – és „mai” -, hogy könnyen átérezhető minden egyes rezdülése és pillanata. 


A Toszkán szépség – a fenti idézet morózus, kissé szarkasztikus jellege ellenére - maga a báj, a kellem; viszont: nem fennkölt, nem nagy volumenű, még ha egy család evolúcióját követjük is nyomon bő 30 éven keresztül, s megszoktuk már, hogy az ilyen típusú mozifilmek általában rendkívül grandiózusak, tele életbölcsességekkel, aforizmákkal és (fél)igazságokkal.
A La prima cosa bella ezzel szemben nagyon is profán. És épp ebben rejlik az ereje: nem von le óriási konzekvenciákat, csak pereg, mint… mint egy film, mint maga az élet... 


Paolo Virzi alkotásában azonban van egy kis sutaság és esetlenség, ami miatt nem tud igazán naggyá válni – gondolok itt a forgatókönyv bizonyos hiányosságaira, valamint egy-két erőtlenebb alakításra, főként a mellékszerepekben -, de a potenciál és az érték így is ott egzisztál a műben. Az olaszos temperamentum és hangulat pedig minden esetben átsegíti a történetet a döccenőkön. Mert van biza pár olyan „fejezet”, ami nyugodt szívvel mellőzhető lett volna. De hát, bassza meg, nincs mit tenni, ilyen ez a bizonyos „nagybetűs”: vannak dolgok, amelyek felett szívesen szemet hunynánk, mégsem tudjuk meg nem történtté tenni őket...

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése