2014. február 11., kedd

Runner runner - Vakszerencse


Adott egy jó képességű princetoni egyetemista (Justin Timberlake), aki online szerencsejátékkal próbálja fedezni a méregdrága tandíjat. Ugye emlékeztek még a szórakoztató és tökös Pókerarcokra Matt Damonnal és Edward Nortonnal?
Szóval van ez a srác (még mindig Justin Timberlake – sajnos nem Matt Damon…), és rájön, hogy az egyik legmenőbb, internetes pókerben „utazó” vállalat bizony svindlizik, és ahelyett, hogy rohanna az FBI-hoz, inkább felkeresi Costa Rica-n a cég fejét, a hírhedt szerencsejáték mogult, Ivan Blockot (Ben Affleck), aki aztán a szárnyai alá veszi a tehetséges ifjoncot. Ugye mindenkinek ’megvan’ a 21 – Las Vegas ostroma, vagy – khmm – a Tőzsdecápák?
…a történet tehát nem túl eredeti, de láttunk már jó néhány olyan mozit, amelyek jól ismert panelekből építkezve is tudtak maradandót alkotni...
A Runner runner sajnos nem tartozik az utóbbi kategóriába, de azért nem reménytelen és nem is nézhetetlen darab. 


Justin Timberlake – bár egész szépen helyt áll már romkomokban (Barátság extrákkal) – még egyáltalán nem olyan jó színész – lesz ’olyan’ valaha? – aki képes lenne élettel megtölteni egy ilyen jellegű, fajsúlyosabb szerepet – bezzeg Matt Damon...
Sajnos rutinos partnere, Ben Affleck sem remekel most igazán. Ahelyett, hogy olyan geci lenne, mint Gordon Gekko – de minimum olyan, mint Jockey -, és férfiasan odacsapna, inkább csak 'simogat'. Affleck amúgy sem egy kimagasló aktor - sokkal klasszabb rendező és forgatókönyvíró, mint színész...
Gemma Arterton, a „titokzatos” Rebecca szerepében azért egészen jó és hiteles – elbűvölő szépségével is biztosan el fog kápráztatni mindenkit -, de az ő karakterét meg annyira száműzték a margóra a szkriptben, hogy nem is igazán tudja kibontakoztatni egyébként figyelemreméltó művészi képességeit. 


De hogy miért nem totál béna, és érdektelen film a Vakszerencse? Azért mert Brad Furman (az egyébként meglehetősen fasza ’Az igazság ára’ direktora) elég jó rendező, és igyekszik frankón levezényelni a klisékből építkező sztorit, valamint próbálja a lehetőségeihez mérten – kisebb nagyobb sikerrel – izgalmassá tenni azt.
Így tehát a Runner runner nem válik kínossá, „egyszernézős” esti kikapcsolódásnak pont megteszi. Ugyanakkor, ha nagyon szigorú szeretnék lenni, azt is mondhatnám, hogy a Vakszerencse egy olyan, kissé éretlen gengszter film, aminek még nem szálltak le teljes egészében a tökei.
Az meg – tekintettel a genre-re - nem sok jót jelent ugye…

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése