2014. február 10., hétfő

I spit on your grave - Köpök a sírodra


„Miss Fűrész akcióban, avagy hogyan készítsünk bosszúfilmet olcsón, újrahasznosítva”.

Az elején gyorsan leszögezném: az eredetit – az 1978-ban készült I spit on your grave-et (szerencsére) – nem láttam. Szerencsére, mert nem szívesen nézném meg az inverzét annak, ahogy 5 feltüzelt részeg disznó megerőszakol, bántalmaz és kíméletlenül megaláz/meggyaláz egy törékeny nőt – kösz, ez az élmény egyszer bőven elég. Másrészt: bármilyen kegyetlen is ez a 2010-es – legfőképpen az Eden lake-el, Hívatlanokkal valamint Az utolsó ház balra c. mozival rokonítható – rape horror, mégsem tudott igazán nagyot „ütni”.  


Jennifer ír. Regényt. Bizonyára ő valamiféle észak-amerikai Vavyan Fable. A csaj írói válságban szenved. Ezt szeretné orvosolni a teljes elszigeteltséggel – mondván, így tán majd jobban jön az ihlet -, s áthelyezi székhelyét egy isten háta mögötti „kotidzsba” - valahová a láptenger kellős közepére. A helyi tahók rögtön kiszúrják a szemrevaló menyecskét, aki először csupán néhány kellemetlen beszólást kénytelen elszenvedni, majd a hvcs-k a tettek mezejére lépnek. Szegény Jennifer…
Bár Sarah Butler, a film főszereplőnője mindvégig nagyon igyekszik – vannak egészen jó pillanatai (nem, nem a meztelenkedős szcénára gondolok csak és kizárólag)-, a kissé hatásvadász sztori a végére sajnos mégis Miss Fűrésszé silányítja az egyébként jobb sorsra érdemes művésznőt.
Így a mozi második felét már nehéz valóban komolyan venni, és maga a bosszúhadjárat sem hat igazán – főként a sok logikai bukfencnek köszönhetően.


De hogy ne csak blamáljak: még a tök átlagos alaphelyzet és kiszámítható cselekményvezetés ellenére is a sztori sodor magával, egy keményvonalas pszicho horrorhoz méltóan a film meglehetősen sokkoló (az erőszakolós jelenet pl. jóval brutálisabb és letaglózóbb, mint a 2009-es a The house on the left remake-ben), és mindvégig fenntartja a figyelmet. Szóval, ha egy kis esti borzongásra és izgalomra vágysz, jó választás lehet az I spit on your grave.
Sarah Butler pedig külön megér egy misét. Bár látnánk mielőbb valami nívósabb alkotásban is…

50%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése