2014. február 14., péntek

You're next


A You’re next – et már 2011-ben jól ’megversenyeztették’ egy-két fesztiválon (a 2011-es Toronto International Film Festival Midnight Madness programjának egyik headlinere volt az alkotás), miután kb. 2 évig a „fiókban pihent” (újravágták, majd megint újravágták, majd…), végül pedig 2013. augusztus végéig kellett várni a film premierjére az USA-ban (magyar bemutatóról egyelőre sajnos nincs hír, elképzelhető, hogy idővel dvd-n megjelenik majd).
A low budget slasher (jó kis mészárlásra számíthat az, aki „befizet” erre a gyors tempójú véres ámokfutásra) 1 millió dollárból készült, ami – szemléltetésképp – egy csillivilli 3 perces Britney Spears – videó költségvetésének kb. a harmada.  Ezzel szemben csak a tengerentúlon kaszált 26 millát a film, és a kritikusok többsége sem tiporta porba a horror-buzi Adam Wingard munkáját. 


Szerény büdzsé ide, jól ismert alap sztori oda (a You’re next-et nevezhetnénk Haneke Funny games c. mesterműve parafrázisának is akár…), a film egészen lebilincselőnek mondható az első félidőig.
Egy hétvégi villa a helyszín, ahol apa, anya, felnőtt gyerekek és azok oldalbordái ünneplik apa és anya küszöbön álló házassági évfordulóját. Viszont: nem csak az anniversary ácsorog a küszöbön, hanem egy-két állatmaszkos pofa is, akik egészen váratlanul elkezdik tizedelni a díszes társaságot – a nyilazós jelenet nagyon meglepő és nagyon odabaszós.
A film legerősebb karaktere Erni (Sharni Vinson talán az egyik legjobb és legmeggyőzőbb színészi játékot produkálja), aki elég klasszul ’megrajzolt’ figura ahhoz, hogy összeszorított foggal „helyeseljünk” neki, amint gondolkodás nélkül veri szét egy klopfolóval az egyik maszkos gonosztevő fejét. 


A You’re next aztán ott bicsaklik meg picit, amikor – szemben a már korábban említett Funny games-szel , vagy a 2008-as, Liv Tyler-féle Hívatlanokkal – próbál indítékot – sztorit - gyártani az eszeveszett massacre magyarázatául. Isten ments, hogy spoilerezzek, na de kérem… ezért ömlik ily módon, ilyen körítéssel ennyi vér???
…de nincs is idő agyalni igazán: robog tovább a történet (már megint rághatod tövig a körmeidet, na ja…), jön egy-két egészen ötletes scene, és ami a legfrankóbb: van önirónia!
Így hát – még ha egyáltalán nem is reformálja meg a műfajt, de – jó kis szórakoztató horror a You’re next, mely – okosan - nem akar többnek látszani, mint ami.
Az egyik nagy tanulság pedig: kifeszített drótkötélnek nekifutni nagyon nem fasza, mert elvágja a nyakad!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése