2014. február 18., kedd

In my father's den - Apám sufnija


Az apám sufnija egy 2004-ben készült új-zélandi dráma. Brad McGann író-rendező pedig jött, látott és győzött. Nos, rajt cél győzelem volt ez - ezúttal azonban - sajnos igen tragikus módon, mivel a direktor 2007-ben elvesztette több mint 10 évig tartó, kilátástalan küzdelmét a rákkal. Pedig milyen csodás filmeket készíthetett volna még, milyen remek karrier volt itt születőben… 


Adva van egy egészen „hétköznapi”, drámai szituáció: Paul, a tékozló fiú (Matthew MacFadyen) 17 év után apja temetésére tér haza szülővárosába, hogy bátyjával, a kissé karót nyelt, a konvenciókhoz foggal-körömmel ragaszkodó patriótával elrendezze a hagyaték ügyét. Mindeközben pedig – a múlt felidézésével - olyan drámai és vészterhes események láncolata kezdődik, melyre sem Paul, sem pedig a néző – bizonyosan - nem számít…
Ami a plot-ot illeti, legyen elég ennyi. Lassan, de érdekfeszítően bontakozik ki a cselekmény, egy pillanatra sem hagyja lankadni a figyelmet. 


Dráma, könyörtelen családi dráma pereg a szemünk előtt, ugyanakkor McGann és a minden ízében hatásos - de nem célzottan teátrális - sztori (Maurice Gee azonos című regényéből készült a film) gondoskodik arról, hogy ne csak tragikum, izgalom is vegyüljön a bő két órás játékidőbe.
Habár az Apám sufnija nem volt világsiker – már amennyiben a sikert az eladott mozijegyek számával azonosítjuk és mérjük -, mégis, szinte minden létező fontosabb díjat begyűjtött, amit egy független, új-zélandi, kis költségvetésű mozi csak begyűjthet. Elég, ha csupán a 2004-es Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Fipresci-díját, vagy az ugyanabban az évben megrendezett és meglehetősen nívós San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmeseknek járó szakmai elismerését említjük.
Kivételes élményre számíthat az, aki „jegyet vált” eme remekműre, mely egyszerre kimagasló dráma, lebilincselő szocio-krimi, és nem túl kényelmes, de feledhetetlen utazás – zuhanás (?) - a lélek legmélyebb bugyraiba.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése