2014. szeptember 1., hétfő

Bronson


Charles Bronson a színész, a sztár, és Charles Bronson, alias Michael Peterson, Anglia egyik legelvetemültebb rabja, aki túszejtő akcióival – a faszi módszeresen abuzálta és rendszeresen foglyul ejtette (!) börtönőreit – szerzett magának hírnevet. Bronson egy fékevesztett őrült, akitől nem csak a fegyőrök, de rabtársai is rettegnek. Ő az a fazon, akitől bármi kitelik, aki semmitől sem riad vissza. Akitől nem tudod, hogy mire számíthatsz. Akinek a szemében egyszerre bujkál ott a hideg közöny és a tajtékzó düh. Minek is szépítsük: Bronson egy vadállat. 


Tom Hardy pedig egy zseniálisan jó színész, aki pályája egyik legmeggyőzőbb alakításával hálálta meg Nicolas Winding Refn (későbbiekben: Drive; Csak Isten bocsáthat meg) bizalmát. A dán rendező realista, rideg univerzuma, melyet az Elátkozott város-trilógiájával teremtett meg itt egy egészen különös átváltozáson – ha úgy tetszik fejlődésen - ment keresztül: a realisztikus ábrázolás maradt, ellenben Refn mindezt megspékelte némi artisztikus modorral, mellyel Bronson figurájának ikonizálása a sztori szempontjából a lehető legmegfelelőbb mederbe terelődött. 


A filmet tehát az élet írta, az őrült, skizofrén Peterson létező személy, akit Tom Hardy, a szerepre való felkészülés során nem volt rest meglátogatni a börtönben. Peterson azonban pofátlan, rátarti módon kiröhögte a színészt, mondván: egy ilyen vértelen pofa ne játssza el pont őt… Hardy aztán eme kellemetlen vizit hatására több hónapos kemény edzésnek vetette alá magát, és úgy kigyúródott, hogy a következő míting alkalmával már Peterson „Bronson” is elismerően bólogatott: „Well that’s something mother fucker!”


A filmbéli történésekről, a cselekményről kár beszélni, annyira homogén a sztori. A hangulatról viszont annál inkább, ugyanis Refn olyan „kultikonoktól” merít, mint pl. Stanley Kubrick, vagy Milos Forman. (Az ábrázolásmód, a stilizált erőszak, és a festői agresszió egyértelműen a Mechanikus narancsból kölcsönvett eszköztárat használja.)
Kaotikus, beteg, őrült és brutális. Ez a Bronson, ez Michael Peterson. Csak a mihez tartás végett…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése