2014. szeptember 12., péntek

Fargo


A Coen-tesók bűnügyi fekete-komédiája kétségkívül a legbizarrabb és a legminőségibb trip a műfajon belül. Szemtelenül ironikus, a velejéig szatirikus mű, mely remekül ábrázolja és kritizálja az északon élő amerikaiak – és összességében az Usa – felszínes gondolkodásmódját, kicsinyességét és megrögzöttségét. Mindezt pedig úgy teszi, hogy nem ítélkezik, nem tipizál, vagyis: kerüli a demagógiát és az előítéletességet. 


Coenék karikatúrája vicces és humoros, de egyúttal félelmetes és visszataszító is. Jerry Lundegaard karaktere – aki a nevét a csípős nyelvű Bob Lundegaard, minneapolisi mozi kritikus után kapta – az amerikai nyárspolgár tipikus megtestesítője, annak minden fóbiájával, rejtett agressziójával, tenyérbemászó magatartásával és kedélyeskedő sekélyességével együtt. (William H. Macy nem véletlenül rágta oly sokáig a rendező páros fülét, hogy márpedig neki kell eljátszania a szerepet… A színész élete egyik legemlékezetesebb alakításával hálálta meg a bizalmat: ő maga Jerry Lundegaard, ehhez nem is férhet kétség…)


Jerry, a pénzügyi pácba került autókereskedő felesége elrablásával – helyesebben: elraboltatásával - próbálná rendezni zűrös financiális ügyeit. Az após gazdag fösvény, a kizsarolt váltságdíj nem okozhat gondot az öregnek! „Hősünk” felbérel hát két érzelemnélküli tahót, hogy intézzék el az ügyet. A tervbe azonban egy kis hiba csúszik, mely tragédiák hosszú láncolatát indítja el…
A történet tulajdonképpen egyszerű, a hangsúly elsősorban az abszurd szituációkon és karaktereken, az észak-amerikai tél fagyos hangulatán, és a színészi munkán van. Frances McDormand Oscar-díjas alakítása parádés, Peter Stormare rezignált, eszköztelen játéka nemkülönben. De Buscemi mitugrász figurája is emlékezetes, nem beszélve a kiváló párbeszédekről és dialógokról.
Joel és Ethan Coen mesterműve szórakoztató és lebilincselő alkotás, azon túl, hogy nyers szociográfiaként is megállja a helyét.
Alapmű, igazi kis gyöngyszem! 


TUDTAD, HOGY?
-          William H. Macy szinte könyörgött Jerry Lundegaard szerepéért a Coen-tesóknak. Macy úgy gondolta, hogy csak és kizárólag ő lehet Jerry, más alternatíva nincs. Ezt bizonyítandó New Yorki-ig repült Coenék után, és viccesen megfenyegette őket: „Ez az én kibaszott szerepem, ha nem kapom meg, lelövöm a kutyátokat!”.
-          Carl Showalter karakterét tudatosan Steve Buscemi-re írták!
-          Az ominózus faaprító jelenpillanatban a Fargo-Moorhead Visitors Center-ben tekinthető meg. Amennyiben arra kíváncsi valaki…
-          A forgatás során az utóbbi 100 év egyik legkeményebb telével kellett megküzdenie a stábnak. Épp ezért számos jelenetet Minnesota-ban, North Dakota-ban és Kanadában vettek fel.
-          Peter Stormare korábban kénytelen volt elutasítani a Coen-tesókat, amikor azok szerepet ajánlottak neki A halál keresztútján c. művükben. Ezért is örült rettentően az újbóli felkérésnek.
-          Stormare figurájának mindösszesen 18 sornyi szövege van a filmben, szemben Buscemi 150 sorával. Hiába, a jó bűnöző nem pofázik!
-          Bár Frances McDormand karaktere a film központi figurája, a színésznőt csupán bő fél órán át láthatjuk a Fargo-ban.
-          Ha a vulgáris szóhasználatot vesszük alapul, úgy is igen jól teljesít a film. Természetesen Buscemi, az az Showalter viszi a prímet, ugyanis közel 60-szor hangzik el a szájából a „fuck” szócska.
-          Az MGM Television Billy Bob Thornton főszereplésével 2014-ben bűnügyi sorozatot indított útjára Fargo címmel, mely hangulatában és atmoszférájában sok szállal kapcsolódik az 1996-os mozifilmhez. (A mini-sorozat időközben már egy-két Emmy-díjat is begyűjtött!!!)

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése