2014. szeptember 9., kedd

Sliding doors - A nő kétszer


Ugye mindnyájan eljátszadoztunk már azzal a gondolattal, hogy „Mi történt volna, akkor ha…”.
A nő kétszer c. keserédes romantikus film azonban nem csupán ’eljátszadozik’ a gondolattal, hanem valóban ’eljátsza’ azt.
„Sliding doors” („tolóajtók”) a mű eredeti címe, mely természetesen sokkal beszédesebb, mint a magyar „fordítás”. A film azt mutatja meg igen szemléletesen, hogy mi történik a tolóajtókon innen, és a tolóajtókon túl. 


Csak, hogy értsd: Helen (Gwyneth Paltrow) egy pocsék, félresikerült nap után tart hazafelé. Nem elég, hogy a munkahelyéről kirúgták, óriási a tömeg a londoni metróban, mindenki lökdösődik és tolong. A kérdés: mi történik akkor, ha Helen „mögött”, és mi történik akkor, ha Helen orra „előtt” csapódik be a metró szerelvény ajtaja? Rájön-e, hogy balfasz, élősködő, naplopó barátja arcátlanul csalja? Lesz-e inflagranti? Egyáltalán: tényleg ilyen nüansznyi apróságokon múlik az életünk?
A Sliding doors tehát két lehetséges valóságot mutat be, úgy, hogy aztán végül mégis egy mederbe tereli a történéseket. Sorsszerűség mindenek felett! Paralell-egység!


Nem egy eget rengető ötlet ez (Krzysztof Kieslowski 1987-es Véletlen c. alkotása tulajdonképpen ugyanezt a kérdést járja körbe, hasonló módon; a Sliding doors tehát tekinthető egyfajta parafrázisnak is). Nem korszakalkotó a kérdésfelvetés sem, viszont A nő kétszer tipikusan brit hangulata, John Hannah lehengerlő modora, a számos kiváló mellékszereplő (John Lynch, Jeanne Tripplehorn, Kevin McNally) és Peter Howitt író-rendező Európai Filmdíjat nyert szkriptje gondoskodnak a minőségi szórakoztatásról.
Ráadásul Howitt nem rág a szánkba semmit, csupán mesél. A filmvégi tanulság sem annyira egyértelmű, lehet nyugodtan rágódni azon, hogy kinek, milyen utat kell ahhoz bejárnia, hogy a jelleme megfelelően fejlődjön, s kiteljesedjék.
Nem kirobbanóan erős, de nagyon kellemes filmélmény „A tolóajtók”. A ’90-es évek végi romantikus film – termés egyik csiszolatlan ékköve. 


TUDTAD, HOGY?
-          A főszereplő John Hannah mutatta meg a film forgatókönyvét Sydney Pollacknak, akit rögtön érdekelni kezdett a projekt. Pollack lett végül a Sliding doors producere.
-          Amikor Sydney Pollack először felhívta Peter Howitt-ot azzal az infóval, hogy vállalja a film finanszírozását, Howitt egy londoni bárban ivott épp, és némileg spicces állapotban volt. A jó hír gyorsan kijózanította a rendezőt…
-          A könyv, amelyre Helen véletlen teát önt a filmben, Lee Harper klasszikusa a Ne bántsátok a feketerigót.
-          Gillian Anderson és Minnie Driver is versenyeztek a női főszerepért.
-          Howitt jó barátja Brian May, a legendás Queen zenekar gitárosa. Az író-rendező megkérte May-t, hogy írjon zenét az alkotáshoz. Az Another world c. szerzemény végül nem kerülhetett bele a filmbe, különféle financiális okok miatt, viszont May ’98-as szóló albumának címadó dalává vált.
-          A direktor cameo-zik egyet a műben: ő rendel botrányos liverpooli akcentussal kávét Helen első munkanapján a pub-ban. 
 
80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése