2014. szeptember 18., csütörtök

Last night - Tegnap éjjel


Megdugni Eva Mendes-t, vagy nem megdugni? Ez itt a nagy büdös kérdés!
A Tegnap éjjel egy New York-i pár házasságát szedi ízekre, és mezteleníti le röpke másfél óra alatt. (Az meg áll gyámoltalanul és szégyenlősen, takargatja a takargatnivalót - de persze mindnyájan 'vágjuk', hogy mi az ábra…)


Michael és Joanna csupán egy éjszakát töltenek egymás nélkül, de mindkettejük komoly érzelmi és morális válságba kerül azon a bizonyos estén. Michaelt Laura nevű dögös-bögyös kolléganője ostromolja az üzleti út során, Joanna pedig volt szerelme karjaiban keresi a vigaszt.
De mi elől menekülnek ők ketten? Mi az indíték, mi a kiváltó ok? Meddig mehetnek el? Mikortól válnak visszafordíthatatlanná az események?


Massy Tadjedin elsőfilmes rendezőnő alkotása az iménti kérdésekre keresi a választ.
Az iráni származású Tadjedin már viszonylag gyakorlott írónak számít, hiszen ő jegyzi a 2005-ös Fiók szkriptjét is. Ezúttal szintén ő felelt a forgatókönyvért, ami újfent kifejezetten erősre sikeredett.
Az említett kérdéskört ugyan már számos film körbejárta, Tadjedin azonban meg meri mutatni a megcsalás (s vele a kapcsolatok) legrútabb arcát, nem kertel, már-már ítéletet mond - amolyan jó feminista módjára.
A poént nem lőném le, de a lényeg, hogy ennél realisztikusabban és életszerűbben aligha lehetett volna ezt a témát feldolgozni, s aligha záródhatott volna ennél hitelesebben a történet.


Remekül vibrál a film, autentikus a tálalás és feszültséggel teli; kissé ’gyászos’ mozi ez, olyan, mint maga az élet: egy icipicit fájdalmas...
Nem egy felemelő alkotás a Tegnap éjjel; túlontúl őszinte.
Aki azonban egy éjszakás kalandokba bonyolódik, az vállalja a következményeket! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése