2014. szeptember 24., szerda

The signal


A The signal c. sci-fi-t júniusban mutatták be a tengerentúlon, de kishazánkba végül nem jutott el a film. Persze ez a kisköltségvetésű (mindössze 4 millióból gazdálkodott a stáb) fantasztikus történet nem valószínű, hogy tömegeket vonzott volna a hazai vetítőtermekbe… ahhoz nem elég grandiózus… és még csak transformers-ek sem masíroznak benne…


Egy úgynevezett indie-science fiction-ről van szó, ami – indie volta miatt – meglehetősen ambiciózus… de ezen jellemvonása miatt sajnos kissé öncélú is.
A főszereplő Nic és barátja Jonah, valamint Nic barátnője Haley három tehetséges informatika buzi fiatal. A srácok egy titokzatos hacker (Nomad) nyomába erednek, miután sikerül lokalizálni annak tartózkodási helyét – természetesen a Route 66 egyik elhagyatott útszakasza mellett, a sivatag kellős közepén, egy lakatlan házikóban…
…a helyszínen azonban megmagyarázhatatlan események történnek, Haley és Jonah hirtelen eltűnnek, majd nem sokkal ezután Nic egy ismeretlen helyen ébred, ahol a szkafander gúnyába öltözött Morpheus-szal, vagyis Laurence Fishburne-nel néz farkas szemet…


A forgatókönyv és vele az alap sztori érdekes, de kevéssé kidolgozott. William Eubank író-rendező nem fordított sok figyelmet arra, hogy megkedveljük a szereplőit. Marad tehát a történet, mely tartogat egy-két meglepő fordulatot, de valójában lélektelenül konvergál a szintén kissé lélektelen lezárás felé.
A The signal-t elgondolkodtató sci-finek szánták, de többnyire inkább csak a felszínt súrolgatja, azzal együtt, hogy Eubank jó ütemben ’szállítja’ a „csattanókat”, s így a figyelem nem igen lankad.
A direktor egyébként amellett hogy ír, rendez, korábbi filmjeiben operatőrként is közreműködött, a vizualitás tehát kiemelt szerepet játszik a műveiben. A The signal esetében is nagyon ügyelt a fényképezésre: s bár ezúttal nem ő volt az operatőr, remek kompozíciók és beállítások sorjáznak; a látvány hihetetlen, 100 milliós blockbusterek nem dicsekedhetnek ilyen karakteres képi világgal!


Eubank filmje érdekes vállalkozás, de nem kiegyensúlyozott, nem egyenletes színvonalú mű. Egy gyakorlottabb rendező valószínűleg egységesebb masszát tudott volna összegyúrni ebből az alapanyagból. 

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése