2014. szeptember 15., hétfő

The fault in our stars - Csillagainkban a hiba


John Green harmadik regényével, a The fault in our stars-szal végérvényesen révbe ért. A ’77-es születésű Indiana-i író könyve nyomán készült, azonos című filmalkotás ugyanis az elmúlt hónapok egyik legsikeresebb mozija lett világszerte!
Green nem tett egyebet, csupán írt egy őszinte, letisztult, valóban szívbe markoló szerelmes történetet, mely a kontextus dacára – két rákos beteg fiatal szeret egymásba – messzire elkerüli a sallangokat.
A szintén fiatal Josh Boone ezt a jó értelembe vett puritán love story-t pedig olyan légiesen és fiatalosan, de mégis tartalmasan és könnyfakasztóan vitte a vászonra, hogy nem is kérdés: a Csillagainkban a hiba az elmúlt évtized legjobb szerelmes filmje! 


De tényleg! Légy bármennyire is szőrös szívű, ezt a mozit tuti, hogy nem fogod kibírni anélkül, hogy a pézsé után nyúlj… A lényeg azonban nem a bő 120 perc alatt „elfogyasztott” zsebkendő mennyiség, ugyanis azt egy középszerű hollywoodi giccs is könnyedén abszolválhatná. A lényeg az, hogy ez a film minden ízében hiteles és őszinte!
Szerencsére Boone nem fut bele orbitálisan művi, gejl jelenetekbe (azt az egy amszterdami szcénát leszámítva), ennek ellenére nagyon jól tudja, hogy hogyan hasson a könnycsatornáinkra. És a recept működik: sírunk, mi több, zokogunk, de az érzés tényleg valós, az empátia valóban mélyen megélt. 


Természetesen a film sikeréhez és nagyszerűségéhez szükség volt két kiváló főszereplőre is! A két fiatal játéka letaglózó! Főként Shailene Woodley csodás! Végre egy természetes, hétköznapi szépség a vásznon! Woodley persze korábban már bizonyított, az Utódokban is nagyszerűen játszott, de talán most ért be igazán művészileg. Természetesen Ansel Elgort érdemeit sem illik elvitatni, ő is kiválóan teljesít, s így a két fiatal szerelme átélhető és hiteles: maradandó élményként vésődik be az emlékezetünkbe.


A Csillagainkban a hiba őszinte kamaszfilm, őszinte érzelmekről; felkavaró mozi, a tartalmas fajtából, mely olyan alapvető dolgokra emlékeztet, amelyekről a hétköznapokban hajlamosak vagyunk megfeledkezni.
A hiba az Ön ’csillagában’ van! 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése