2014. szeptember 21., vasárnap

Knocked up - Felkoppintva


…na mármost: szerintünk a Felkoppintva Apatow egyik legjobb, hanem ’a legjobb’ vígjátéka. Benne van minden olyan esszenciális összetevő, ami miatt a rendezőt szeretjük, s azon túl, hogy egy viszonylag sematikus sztorit fogalmaz meg, üditően friss – még mindig! – és hihetetlenül laza. 


Némi kis szentimentalizmus ugyan becsúszik – főként a film második felében, ahol azért a kezdeti lendület valamelyest alább hagy -, de Apatow mindvégig magabiztosan tartja a kezében a gyeplőt, nem engedi, hogy műve elmerüljön az átlag romkomok süllyesztőjében.
A Knocked up az új generációs hollywoodi komédiák egyik kiválósága, mert: felhagy a – műfajra korábban jellemző - köntörfalazással és szépelgéssel, bájgúnár modell srácok helyett átlagos arcokat tesz meg főszereplőnek, és amennyire lehet, kerüli a klisés cselekményszövést. 


Amellett, hogy Seth Rogen és Katherine Heigl párosa – meglepő módon, de – működik, a mellékszereplők is jól funkcionálnak. Paul Rudd és Leslie Mann (a színésznő „civilben” Apatow felesége!) egyes jelenetekben még túl is tesz Alison és Ben duóján. Mannről egyébként is elmondható, hogy sziporkázik a fiatal anyuka és háziasszony szerepében (nem véletlen, hogy Apatow aztán egy külön filmet is szentelt Debbie és Pete házasságának: 40 és annyi). Craig Robinsonnal folytatott párbeszéde a diszkó bejárata előtt pl. több, mint fergeteges. …de ugyanennyire vicces Paul Rudd DeNiro – paródiája, Rogen szinte minden egyes eszmefuttatása, valamint a Sztárvillantók honlappal kapcsolatos poén-armada. 


S bár – ahogy említettem is – a történet a film utolsó harmadára icipicit 'leül', a Knocked up még így is a 2000-es évek egyik kiemelkedő alkotása a vígjáték zsáneren belül!
Hányaveti, szókimondó, pofátlan és mégis szerethető. Őszinte kis „filmecske”. 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése