2014. szeptember 3., szerda

Wild things - Vad vágyak


A Vad vágyak a ’90-es évek végi MTV-generáció thrillere, bizonyos tekintetben korlenyomat, mely dacára a B-filmes felütésnek, mégis ad valami pluszt; azaz: jóval több egy átlag kriminél. …És bár az alkotás nem büszkélkedhet kiemelkedőbbnél kiemelkedőbb, frenetikusabbnál frenetikusabb alakításokkal, minden szereplő annyira cool, hogy nem is kell több, mint Denise Richards tökéletes alakja, Neve Campbell dekadens, szexi karaktere, és Matt Dillon pökhendi, jellegzetes grimasza és arckifejezése. 


Kelly Van Ryan (Denise Richards) az iskola nehéz bombázója, a srácok döglenek érte, elkényeztetett gazdag fruska, aki édesanyjával és annak latin szeretőjével éli léha életét, a fülledt floridai kisvárosban. Kelly azonban nem elégszik meg a gimis fiúkák nyálcsorgatásával, neki a jóképű tanár, Sam Lombardo (Matt Dillon) skalpja kell. A körmönfont kiscsaj addig-addig sürög-forog Lombardo körül, mígnem a fiatal tanerőt sikerül szexuális zaklatással megvádolnia. Sam élete, presztizse és sorsa veszélybe kerül, ráadásul nem sokkal az ominózus eset után Kelly barátnője, Suzie (Neve Campbell) is hasonló sztorival áll elő…
Ez eddig szimplán csak érdekes, de ettől a ponttól vesz egy éles fordulatot a film, hogy aztán a gyanútlan néző csak kapkodhassa a fejét és minden addigi prekoncepciója a feje tetejére álljon. Ilyet annak előtte nem igazán tapasztalhattunk: bődületesen sok csavar és nem várt esemény, izgalom, számtalan titokzatos előélettel bíró karakter. Stephen Peters forgatókönyve okos és precízen szerkesztett. Akár azt is mondhatnánk, hogy ez a történet, és ez a film lehetne „az erotikus thriller” mintapéldánya, és akkor nem is állnánk annyira messze az igazságtól. 


A vállaltan B-filmes kontextus, a fülledt, szexuálisan túlfűtött hangulat, az elmés szkript, valamint az a feledhetetlen „threesome”, amit a film közepe tájékán Matt Dillon, Neve Campbell és Denise Richards prezentálnak összességében egy rendkívül egyedi krimi-élményben részesíti a nézőt.
...később aztán a sikeren felbuzdulva (a 20 milliós büdzsé annak rendje és módja szerint szépen megtérült) készült a filmhez még két gyengécske folytatás, melyek erősen csorbították a „brand” megítélését.
Ettől függetlenül azonban a Vad vágyaknak mindenképp ott a helye a ’90-es évek legjobb, legeredetibb thrillerei között! Ja, hogy még nem láttad? Azonnal pótold!
 

TUDTAD, HOGY?
-          Denise Richards-ot a rendező sokáig győzködte, hogy használjon test-dublőrt abban a bizonyos szaftos szex jelenetben, de a színésznő nem élt a lehetőséggel. Nem bánjuk, hiszen a művésznő igen jó formában volt akkoriban!
-          Richards-al ellentétben Neve Campbell már szemérmesebb volt, a Sikoly-széria sztárja a szerződésében kikötötte, hogy ha a fene fenét eszik is, ő akkor sem meztelenkedik. Így nagy bánatunkra Neve bájait nem csodálhatjuk meg a Vad vágyakban.
-          A bár, ahol Matt Dillon és Kevin Bacon karakterei találkoznak a filmben, a „Smiling Jack’s Fishing Club” névre hallgat. Az 1991-es Egy becsületbeli ügyben Tom Cruise „Smiling Jack Ross”-nak szólítja Kevin Bacon figuráját. Szerintetek van összefüggés?
-          Kis híján Robert Downey Jr. kapta Sam Lombardo szerepét. Az sem lett volna rossz húzás…
-          Neve Campbell a ’98-as premier idején egy tévés szereplés során elmesélte, hogy Matt Dillonnal és Denise Richards-szal kicsit betequilaztak az "édes hármas" jelenet felvétele előtt, hogy némiképp enyhítsék a szorongásukat és az idegességüket.
-          Az összes szcénát a csodás floridai Coconut Grove városában vették föl, mely a világ egyik legdrágább üdülő helye.
-          John McNaughton rendező végül kivágta a filmből azt a jelenetet, amikor Kevin Bacon és Matt Dillon együtt zuhanyoznak (!!!), mondván: a szcéna nem befolyásolta volna lényegi módon a történet alakulását.
-          Kevin Bacon eredetileg csupán producerként működött volna közre a projektben, de annyira megtetszett neki Ray Duguette őrmester karaktere, hogy végül mindenképpen szerepelni akart. 

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése