2014. szeptember 4., csütörtök

The silence of the lambs - A bárányok hallgatnak


1992 furcsa év volt Hollywoodban. Ez volt az az esztendő, amikor az Amerikai Filmakadémia engedett a kísértésnek, és bevállalta, hogy egy olyan megtűrt, marginális műfajt helyez centrális pozícióba, mint a pszicho-thriller. A bárányok hallgatnak ezen felül azon kevés alkotások egyike, amelyek túl azon, hogy bezsebelték a legjobb filmnek járó elismerést, a maradék 4 fontosabb kategóriában is győzedelmeskedtek, vagyis a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv, a legjobb női – és férfi alakítás jelöléseit is díjra váltották. 


Az őrült sorozatgyilkos, Hannibal Lecter figurája ugyan már Michael Mann Embervadász c. krimijében is feltűnt 1986-ban, de Brian Cox játékára Sir Anthony Hopkins szereplése köröket vert. Így azóta is a brit színészlegendával azonosítják Lecter karakterét, aki megérdemelten vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát, hiszen nála félelmetesebb sorozatgyilkost azóta sem láthattunk a vásznon.


Azzal együtt, hogy a történet tulajdonképpen egy átlagos nyomozást mutat be (a fiatal FBI ügynöknő, Clarice Starling lohol a Buffalo Billnek nevezett sorozatgyilkos nyomában, miközben az ügyben segítségére van az épp életfogytiglani börtönbüntetését töltő „legenda”, az emberevő Dr. Hannibál a Kannibál), a film olyan nyomasztó hangulatot áraszt, amelyet az idáig biztosan nem tapasztalhatott senki a moziban. …és A bárányok hallgatnak bő 20 év után sem vesztett az erejéből: még mindig kényelmetlenül fészkelődünk a székünkben a hátborzongató jelenetek láttán, még mindig összeszorított foggal szurkolunk Clarice-nek, és még mindig végigfut a hátunkon a hideg, amikor Bill aberrált tánca közben megszólal Q Lazarus Goodbye horses c. klasszikusa…
A bárányok hallgatnak mindmáig az egyik legerősebb pszicho-thriller, ami valaha készült, nem véletlen, hogy 1992-ben, amikor még ténylegesen volt tétje az Oscarnak, győzedelmeskedni tudott, és maga mögé utasított olyan versenytársakat, mint a Bugsy, a JFK – A nyitott dosszié, és a Hullámok hercege.
Basic!


TUDTAD, HOGY?
-          A film 19 millió dollárból készült, 2012-es adatok szerint azonban csak az USA-ban bő 130 millát fialt! Nem rossz, nem rossz…
-          Anthony Hopkins 24 perces és 52 másodperces szerepe a második legrövidebb alakítás a filmtörténetben, amiért férfi főszereplőnek járó Oscart ítéltek oda. Őt előzi meg kb. 1 perccel David Niven, aki az 1958-as Külön asztalok c. filmben nyújtott alig 24 perces szerepéért vihette haza ugyanazon kategória aranyszobrocskáját.
-          A sztorit valós eset ihlette: a washingtoni kriminológiai professzor Robert Keppelt a sorozatgyilkos Ted Bundy segítette a nyomozásban az ún. Green River-i sorozatgyilkos ügyében. (Bundy-t aztán korábbi bestiális kegyetlenkedései miatt 1989-ben Washington Állam Bírósága kivégeztette.)
-          Amikor Clarence és Hannibal először találkoznak a börtönben, Lecter az ügynöknő déli akcentusán és modorán élcelődik. Ezt a kis monológot maga Hopkins emelte be rögtönzésképpen a szkriptbe, amelyre Foster elképedve, zavartan reagált. Jonathan Demme rendezőnek annyira tetszett ez a kis életszerű jelenet, hogy végül benne hagyta a filmben.
-          Buffalo Bill karakterét 3 létező sorozatgyilkos figurájából gyúrták össze: a könyörtelen Ed Gain minden egyes áldozatának lenyúzta a bőrét; Ted Bundy – Billhez hasonlóan – a töröttnek álcázott gipszelt karjával vívta ki nő áldozatainak szimpátiáját, hogy becsalja őket a furgonjába; Gary Heidnick az elrabolt asszonyokat saját házának pincéjében, egy veremben tartotta fogva.
-          Mikor Lectert átszállítják Baltimore-ba, a „Kannibál” egy szimpla fehér pólóban grasszál fel s alá speciális "üveg kalitkájában". Jonathan Demme és a „costume designer” Colleen Atwood eredetileg sárgába szerették volna öltöztetni a doktort, de Hopkins meggyőzte őket „a fehér póló” létjogosultságáról. Úgy érvelt, hogy szerinte ez a szín sokkal ridegebb, és felkavaróbb lesz majd a vásznon. Később a színész úgy nyilatkozott, hogy az ötlet születését a fogorvosoktól való félelme inspirálta.
-          Hopkins Lecter karakterébe átmentette egyik londoni barátjának „rossz szokását”: az úriember szinte sosem pislogott, amivel minden ismerősét az őrületbe kergetett.
-          Eleinte Gene Hackman szerette volna megkaparintani Lecter szerepét, amikor azonban a ’89-es Oscar Gálán levetítettek egy rövidke klipet, amely épp aktuális filmjét, a Lángoló Mississippi-t népszerűsítette, letett a tervéről: eldöntötte, hogy jó darabig nem szeretne erőszakos fickók bőrébe bújni.
-          George A. Romero, a zombi filmek atyja feltűnik egy rövidke kis cameo erejéig az alkotásban (segítünk: egy szakállas fazont keress Lecter és Clarice utolsó találkozását követően, Chilton doktor jobbján!)
-          A film már a bemutató első hetét követően visszahozta a belefektetett közel 20 millió dollárt!
-          Majdnem Michelle Pfeiffer lett a hősnő, a direktor legalábbis a kezdetekben őt preferálta. Pfeiffer azonban a túlzott erőszakosságra és agresszióra hivatkozva szkippelte a szerepet. Rajta kívül még Nicole Kidmannel, Andie MacDowellel, Meg Ryannel és Melanie Griffithel is tárgyaltak az alkotók, mielőtt Jodie Fostert szerződtették.
-          A forgatás Pittsburgh városában zajlott.
-          Sean Connery, John Hurt, Christopher Lloyd, Dustin Hoffman, Patrick Stewart, Robert Duvall, Jack Nicholson, Jeremy Irons és Robert De Niro… Mind esélyesek voltak Dr. Hannibal Lecter szerepére.
-          Ha már korábban szóba került a cameo: maga a rendező, Jonathan Demme is feltűnik a film végén, méghozzá egy kék baseball sapkában! Légy résen!

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése